2018. Március 18., Vasárnap

Mintegy 2,9 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházást adtak át a hatvani Bosch-gyárban


A Sky Way húrtechnológia - már 2017-ben megváltoztatja a világot! - Információ -

Mintegy 2,9 milliárd forintos kapacitásbővítő, egyben 50 új munkahelyet is teremtő beruházást adtak át a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. gyárában szerdán.
Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára a projektzárón mondott köszöntőjében kiemelte: a németországi Bosch-csoport egyértelmű jelét adta annak, hogy “tartósan, hosszútávon gondolkodik bennünk”.
Elmondta: Magyarországon az a cél, hogy növeljük a magas hozzáadott értéket előállító vállalkozások arányát.
Az államtitkár felidézte: Magyarország komoly gazdasági sikereket ért el. Ezek között említette az adósság-spirálból való kilépést, a bruttó haza termék (GDP) kiemelkedő növekedését, az ipari termelés és az export jelentős bővülését.
Hozzátette: Magyarország az unióban az első három legdinamikusabban bővülő gazdaság közé tartozik.
“Az európai uniós források megfelelő kiindulópontot teremtettek ahhoz, hogy hazánk ne csupán termelési, hanem innovációs központtá is váljon Közép-Európában” – mutatott rá.
Rákossy Balázs arról is beszélt, hogy 2015 első hét hónapjában a járműexport 24 százalékkal emelkedett. Az ipar teljesítménye augusztusban 6,2 százalékkal nőtt, ezzel immár két éve folyamatosan erősödik az ágazat.
Kifejtette: tavaly a külföldi és magyar tulajdonú cégek 5216 milliárd forint értékben hajtottak végre beruházást Magyarországon, ami az előző évhez képest 14 százalékos bővülés.
Kitért arra is, hogy tavaly ősszel elindult a mikro-, kis- és középvállalatok versenyképességének javítását célzó Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP). A program eddig megjelent felhívásaira több mint ötezer pályázat érkezett október elejéig.
“Célunk, hogy a gazdasági növekedés gyorsítása és stabilitása érdekében Magyarország Európa termelési központjává váljon és megvalósuljon a teljes foglalkoztatottság” – mondta.
Javier Gonzalez Pareja, a magyarországi Bosch-cégcsoport vezetője kiemelte: a társaság folyamatosan növeli jelenlétét Magyarországon. Kilenc telephelyen vannak jelen és összesen több mint 11 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak.
Hozzátette: a cégcsoport egy év alatt 2,7 százalékkal járul hozzá a magyar GDP-hez. A hatvani üzem a Bosch-csoport legnagyobb autóelektronikai gyára.
Volker Schilling, a több mint 3500 alkalmazottat foglalkoztató hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója a most zárult projektről elmondta, a 2,9 milliárd forintos beruházás egy része, több mint 870 millió forint európai uniós támogatás volt.
Az 50 új munkahelyet teremtő fejlesztés eredményeként bővült a gyár termékköre. Ide tartoznak a gazdaságosabb üzemanyag-felhasználást lehetővé tevő váltó- és motorvezérlők, a kényelmesebb és több információt adó műszerfalak, az új érzékelő- és radarrendszerek.
A cég tájékoztatása szerint a Bosch tavaly rekordot ért el: 15 százalékkal, 825 milliárd forintra növelte teljes magyarországi árbevételét. Ez a magyar GDP 2,7 százaléka. A magyar piacon realizált forgalom 14 százalékkal nőtt 2014-ben, s elérte a 183 milliárd forintot.
A Bosch-csoport globális árbevétele 6,3 százalékkal, 49 milliárd euróra nőtt, az árfolyamhatások kiszűrésével 7,4 százalékos volt a növekedés. Idén 3-5 százalék közötti árfolyamhatások nélküli árbevétel-növekedésre számítanak.
A Bosch 1899 óta van jelen Magyarországon. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója lett, kilenc leányvállalata működik az országban.


Forrás:
MTI

Kiemelt videónk:További videóink