2018. Február 23., Péntek

Tudomány világfóruma – Lovász: tudományos felfedezések és technológiai fejlődések kellenek a globális problémák megoldásához


A Sky Way húrtechnológia - már 2017-ben megváltoztatja a világot! - Információ -

Lovász László szerint tudományos felfedezésekre és erre alapozott technológiai fejlődésre van szükség a globális problémák kezelésében. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke erről kedden Jordániában, a nyolcadik Tudomány világfórumán (World Science Forum, WSF) beszélt az akadémia tájékoztatása szerint.

    Lovász László úgy vélte, hogy a kutatásoknak fel kell tárniuk az olyan régi és új technológiák előnyeit és hátrányait, mint a genetikailag módosított szervezetek, a nukleáris reaktorok, a vízierőművek, vagy az új gyógyászati eljárások – idézte az elnök beszédét az MTA közleménye.
Lovász László hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás, a túlnépesedés, a szegénység, a természeti erőforrások kimerülése, a termőtalaj leromlása, a fertőző betegségek, a politikai és vallási szélsőségesség olyan bonyolult, összetett folyamatok, amelyek tanulmányozásához sok tudományág szereplőinek interdiszciplináris kutatási tevékenységére van szükség.
A tudományos tanácskozás idén a Tudomány a békéért (Science for Peace) mottó köré épül, szervezői a tudomány nélkülözhetetlen szerepére és a döntéshozók felelősségére kívánják felhívni a figyelmet a világszerte súlyos társadalmi, gazdasági és környezeti konfliktusok békés feloldásában. Ilyen többek között a klímaváltozás, a természeti erőforrások fenntartható felhasználása, a migráció és a fenntartható fejlődés összefüggései, az agyelszívás problémája, a kutatónők helyzete, a tudományos tanácsadás döntéselőkészítő szerepe, a digitális korszak jelentette kihívások és esélyek.
Szumaja bint al-Hasszan hercegnő, a 2017-es WSF és a jordániai Királyi Tudományos Társaság elnöke kiemelte, hogy az idei tanácskozásra minden eddiginél többen, nagyjából háromezren érkeztek 140 országból, közülük mintegy ezren a Közel-Keletről. A programkínálat is bővült: kilenc plenáris ülés mellett tizennégy tematikus szekcióban és huszonöt külön szekcióban zajlik a tanácskozás.
A fórum alkalmából több kiállítás nyílt, és Al Gore Kényelmetlen igazság című dokumentumfilmjének 2017-es folytatását is bemutatják.
Gordon McBean, a Nemzetközi Tudományos Tanács elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy az első, 1999-ben rendezett WSF óta sokat javult a párbeszéd és a közös munka az egyes tudományterületek és a döntéshozók között, de még kell javítani azon, hogy csökkenjen a tudományt övező félreértések sora.
Rush D. Holt, az Amerikai Társaság a Tudomány Fejlődéséért vezérigazgatója úgy vélte, ahhoz, hogy a bizonyítékokon alapuló döntéshozatal minél inkább elterjedjen, globális szinten van szükség a tudósok összefogására.
A World Science Forum a Magyar Tudományos Akadémia és hét nemzetközi partnerintézmény, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO), a Nemzetközi Tudományos Tanács (ICSU), a Nemzetközi Társadalomtudományi Tanács (ISSC), az Amerikai Társaság a Tudomány Fejlődéséért (AAAS), a Tudományok Világakadémiája (TWAS), az IAP – InterAcademy Partnership (a világ tudományos akadémiát képviselő szervezet), valamint az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) közös szervezésében jött létre. A jordániai házigazda intézmény a Királyi Tudományos Tanács (RSS). A 2017-es WSF fővédnöke Abdullah II. ibn al-Husszein király, a Jordán Hasemita Királyság uralkodója, Áder János, Magyarország köztársasági elnöke és Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója.
A Tudomány világfóruma megnyitóján felszólalt Áder János köztársasági elnök is, aki beszédében egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy ha nincsen elegendő víz és élelmiszer, akkor a társadalmi béke is veszélybe kerül.


Forrás:
MTI

Kiemelt videónk:További videóink