2018. Március 18., Vasárnap

Észak-koreai válság – Trump elnök időpocsékolásnak tartja a tárgyalásokkal való próbálkozást


A Sky Way húrtechnológia - már 2017-ben megváltoztatja a világot! - Információ -

Donald Trump amerikai elnök időpocsékolásnak tartja, hogy külügyminisztere megpróbál tárgyalni Észak-Koreával. 

    Egy nappal azután, hogy Rex Tillerson Pekingben nyilvánosan elismerte, Washington több csatornán közvetlen kapcsolatban áll Phenjannal, Trump elnök a Twitteren közzétett üzenetében azt javasolta a Kínában tárgyaló külügyminiszterének, hogy ne vesztegesse idejét diplomáciai tárgyalásokra Észak-Koreával.
“Megmondtam Rex Tillersonnak, a mi csodálatos külügyminiszterünknek, hogy csak az idejét vesztegeti, ha megpróbál tárgyalni a Kicsiny Rakéta Emberrel” – írta mikroblogján az amerikai elnök Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőre utalva, majd hozzátette: “takarékoskodj az energiáddal, Rex, meg fogjuk tenni, amit meg kell tennünk!”.
Tillerson Pekingben azt fejtegette, hogy az Észak-Korea körüli feszültséget az amerikai diplomácia enyhíteni szeretné. “Az egész helyzet pillanatnyilag kicsit túlhevült. Ha Észak-Korea leállna a rakéta-felbocsátásokkal, az jelentősen enyhítené a dolgokat” – fogalmazott az amerikai külügyminiszter a kínai fővárosban.
Donald Trump bejegyzése meghökkenést keltett amerikai diplomáciai körökben. Richard Haass, a Külkapcsolatok Tanácsa nevű amerikai független elemző intézet elnöke szintén Twitter-bejegyzésben reagált.
“A diplomácia nem kegy, amelyet osztogatunk, hanem fontos nemzetbiztonsági eszköz a számunkra” – írta a tekintélyes külpolitikai szakember. Leszögezte azt is: az elnök “teljes mértékben meggondolatlan” és “a külügyminiszternek le kell mondania”.
Sem Rex Tillerson, sem a külügyminisztérium nem reagált az elnök Twitter-bejegyzésére.
Amerikai elemzők emlékeztetnek rá: nem ez az első alkalom, hogy Donald Trump a külügyminiszterrel ellentétes álláspontot képviselve nyilatkozik meg. Júniusban például, amikor Tillerson enyhíteni próbálta a Katar és Szaúd-Arábia közötti feszültséget, Trump Szaúd-Arábia oldalára állt. Ugyancsak nyilvánosan képviselt ellentétes álláspontot Irán ügyében: a külügyminiszter a perzsa vezetéssel kötött többhatalmi atomalku megtartása mellett érvelt, mondván, hogy Teherán betartja a megállapodásban foglaltakat, míg az elnök meglebegtette a megállapodás esetleges felmondását is.


Forrás:
MTI

Kiemelt videónk:További videóink