2018. Február 23., Péntek

Minden negyedik természeti világörökségi helyszínt fenyeget a klímaváltozás


A Sky Way húrtechnológia - már 2017-ben megváltoztatja a világot! - Információ -

Minden negyedik természeti világörökségi helyszínt veszélyeztet a klímaváltozás – állapította meg a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) hétfőn bemutatott friss jelentése.

    A szövetség az első után három évvel készítette el második felmérését, az eltelt időben majdnem megduplázódott a veszélyeztetett helyek száma – írta a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.
Az IUCN az UNESCO természeti virágörökségi listájának több mint 200 helyszínét vizsgálta meg ismét. 2014-ben 35 helyet sodort veszélybe a klímaváltozás, idén számuk 62-re nőtt a jelentés szerint, melyet a bonni klímatárgyalások idején tettek közzé.
“A klímaváltozás gyorsan hat, nem kíméli bolygónk legpompásabb kincseit” – mondta Inger Andersen, az IUCN igazgatója.
A jelentés megállapította, hogy a természeti világörökségi helyszínek 29 százalékát “jelentősen”, hét százalékát, köztük az amerikai Everglades nemzeti parkot vagy a kenyai Turkana-tavat “súlyosan” fenyegeti az éghajlat változása.
A leginkább veszélyeztetett ökoszisztémák közé sorolják a korallzátonyokat, melyek a víz melegedése és szennyezése miatt “fehérednek”, pusztulnak, valamint az olvadó gleccsereket.
Az igazgató hangsúlyozta, a világörökségi helyszínek károsodása hatással van a helyi gazdasági életre és az életkörülményekre is.
“A perui Huascarán nemzeti park olvadó gleccserei a fagyott talajból felszabaduló nehézfémekkel szennyezik a vizeket és a földet” – mutatott rá Andersen.
A jelentés arra is kitért, hogy a helyszínek védelme is hanyatlásnak indult 2014-hez képest, “ami főként a pénzügyi támogatás hiányának számlájára írható”.
https://phys.org/news/2017-11-climate-imperils-natural-heritage-sites.html


Forrás:
MTI

Kiemelt videónk:További videóink